André Navez

De zoektocht naar de essentie
SCHILDEREN TUSSEN EMOTIES EN MEDITATIES

Het werk van André Navet maakt deel uit van een plaats.
Een «interieur landschap»
«Door de alchemie van materie
Ik biedt met betrekking tot de andere
Wat me lijkt
Een spel van het zelf aan jezelf».
A. Navez

NAAR DE ESSENTIELE GAAN

Wanneer men in het universum van André Navez penetreert, is men stil en kijkt met toe, verbaasd om zich goed te voelen, sereen, gerustgesteld.
In onze versnelde wereld zijn de schilderijen van André Navez als een oase, een toevluchtsoord van vrede, die ons de gelegenheid geeft om uit te rusten, zichzelf op te laden, en een innerlijke vrijheid te leven.
De kunstenaar gaat naar het essentiele. Bij hem geen gewelddadige woorden. Met een heleboel soberheid neemt hij ons mee in de wereld van onbedoelde, onuitgesproken, niet-opgelegde. «Aan iedereen om tussen de regels te lezen».
Dit dwingt ons, wij toeschouwers, een poging van innerlijkheid.
Door het plastische spel van materialen, die spelen met de contrasten: de schaduw en het licht, het gladde en onbewerkte, het volle en de holte, de lijn en het platte, neemt men intuïtief waar dat alles complementair is.

ONDER FUNCTIES VAN KUNST, DIE VAN HET SPOOR, VAN HET TEKEN, VAN DE HALTE, ZIJN VAN ALLE TIJDEN.

Hij zaait de materialen waaruit hij de creaties observeert. Hij moedigt hen aan, stimuleert hen door licht, het gebaar of het contrast. Er is een scenografie van de kloof, van de afstand van de blik netzoals de emotie. We dwingen onszelf verder te kijken, meer naar voren, dieper alsof het kunstwerk weigert zich te onthullen, om ons aan haar verhaal over te leveren. En deze weerstand maakt ons dynamisch, duwt ons om nog meer te botsen met de materie, ondersteuning van betekenis.

Van fresco tot sculptuur